Melvins Vuurwerkwinkel

Melvin's Vuurwerkwinkel

J.A. Leeghwaterweg 1

2408 BW Alphen a/d Rijn

melvinsvuurwerkwinkel@hotmail.com

Het ontstaan van vuurwerk

En toen was er vuurwerk. Vuurwerk is, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, niet door de Chinezen ontdekt maar door de Bengalezen (het woord ‘Bengaals vuurwerk’ verwijst nog naar het land Bangla Desh, het vroegere Bengalen). Al rond het begin van onze jaartelling hadden de Chinezen vuurwerk. Het heeft nog heel wat eeuwen geduurd voordat ook Europa van het bestaan van vuurwerk af wist. Deze kennis is pas in de dertiende eeuw via de Arabische wereld in Europa terechtgekomen.

Buskruit

Het vuurwerk zoals wij dat nu kennen is ontstaan na de uitvinding van het buskruit ergens in de vroege 13e eeuw in China.
Buskruit is een mengsel van Houtskool (Koolstof) en Zwavel ,Kaliumnitraat, Door de uitvinding van het buskruit is vuurwerk krachtiger geworden. Door het buskruit (ook wel ‘Sas” genoemd) te mengen met hulpstoffen ontstaan allerlei effecten zoals kleuren, glitters etc.

Vuurwerk is door de eeuwen heen zowel voor militaire doeleinden gebruikt als voor feestelijke en religieuze gebeurtenissen. Tot op de dag van vandaag kennen we twee soorten vuurwerk:

Ernstvuurwerk

Gebruik in de scheepsvaart (lichtkogels), militair gebruik (lichtsignalen en rookbommen) en landbouw (vogels verjagen)

Kunst- of siervuurwerk

Hiervan zijn er twee soorten, het klein vuurwerk (voor de particulier) en groot vuurwerk (voor de professional).

Wereld records

Het grootste stuk vuurwerk is in 1983 in Japan afgestoken. Het stuk woog 421 kilo en had een huls-doorsnede van 108 cm. Het bood een schouwspel in 5 kleuren met een diameter van 860 meter. Het grootste ‘waterval’-vuurwerk is in 1986 ook in Japan afgestoken. De ‘waterval’ was 1710 meter lang en 37 meter hoog.